środa, 12 sierpnia 2015

LEKI Z BOŻEJ APTEKI - POKRZYWA

            POKRZYWA - URTICA DIOCA

 

                  

      Pokrzywa to roślina o unikalnym wprost działaniu. Występuje ona nieomal na całym świecie (oprócz strefy tropikalnej), a w Europie znaleźć ją można powszechnie w pobliżu domostw, na przydrożach, na polanach leśnych lub na wysypiskach - zawsze w pobliżu człowieka.

        Od wieków przypisywano pokrzywie empiryczne właściwości odżywcze i regulujące przemianę materii. Zdolność pokrzywy do tamowania krwawienia - wzmożone działanie osiągnąć można w połączeniu z zielem krwawnika - znana była lekarzom z antycznego świata. Dziś badania naukowe potwierdziły, że ta pospolita roślina,tępiona w ogródkach i polach, posiada wszechstronne właściwości lecznicze.Pokrzywa posiada właściwości antybiotyczne,co sprzyja gojeniu się ran i owrzodzeń.Ma także substancje insulinopodobne, dlatego tez napar wodny tej rośliny podawany w umiarkowanych ilościach, znacznie obniża poziom cukru w moczu. 

     Pokrzywa jest także niezwykle bogata w witaminy i sole mineralne, tzw. mikroelementy, posiada ponadto "roślinną sekretynę" (hormony roślinne) rozpuszczalna w wodzie, która pobudza czynności wydzielnicze żołądka, trzustki, wątroby, jelit i wpływa korzystnie na perystaltykę jelit. Doustne przyjmowanie pokrzywy zwiększa zawartość hemoglobiny we krwi i liczbę czerwonych krwinek. Fakt ten potwierdziły liczne obserwacje.

     Odmładzające działanie pokrzywy znane było naszym babkom.Kurację odmładzającą najlepiej przeprowadzać na wiosnę, pijąc przez 3-4 tygodnie 3-4 łyżki soku z młodych pokrzyw codziennie, rozcieńczając go z wodą 1:3.

       Kąpiele pokrzywowe - 200 g suszu na 1 wannę -  są bardzo pomocne przy bólach reumatycznych i zapaleniu korzonków nerwowych.

          Pokrzywa ma także zastosowanie w kuchni. Z młodych liści pokrzywy przyrządza się "szpinak", który zupełnie nie różni się smakiem od tradycyjnego szpinaku.Liście gotuje się ok.2-3 minuty w niewielkiej ilości wody, odcedza i drobno sieka. Do skrojonej cebuli, lekko duszonej na oleju dodaje się masę pokrzywową, wodę w której ją gotowano, 1/4 szklanki mleka i odrobinę otartej gałki muszkatołowej.Gotować ok.5 minut, zdjąć z ognia, dodać drobno pokrojoną zieloną pietruszkę i większy ząbek czosnku, roztarty solą.

       Młode liście pokrzywy mogą być też dodawane do zup. Mają one również zastosowanie jako sałatka wiosenna.Najczęściej bierze się młode liście pokrzywy, mlecza (mniszek lekarski), szczawiu i krwawnika w równych częściach, dodając do tej mieszanki dowolny  sos sałatkowy.

      Wodą, w której moczono pokrzywę skutecznie można tępić robactwo w ogródku, podlewając nią rośliny, zwłaszcza marchew.

      Pokrzywa ma tez zastosowanie w kosmetyce.Płukanie włosów w herbacie pokrzywowej lub nacieranie głowy tinkturą powoduje puszystość włosów i nadaje im piękny połysk. 

Przepis na tinkturę otrzymają osoby, które zostawią komentarz pod tym artykułem.


Źródło : Leki z bożej apteki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz