MIĘTA PIEPRZOWA - Mentha Piperita
Mięta pieprzowa to powszechnie znana roślina o charakterystycznym zapachu. Służy do przygotowywania smacznej herbaty leczniczej.Pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci.Wzmaga łaknienie.W skurczach żołądka i jelit zwalnia napięcie mięśni.Hamuje nadmierna fermentację.
Mało kto wie, że liście mięty pieprzowej są znakomita przyprawą kuchenną. Już kilka liści potrafi wspaniale urozmaicić smak sałatki owocowej czy sosów mięsnych.Wraz z majerankiem i tymiankiem mięta bardzo uszlachetnia smak faszerowanego indyka.
Jest wykorzystywana do produkcji likierów a także wyrobów kosmetycznych.
Mięta pieprzowa jest bardzo ceniona jako roślina lecznicza. Działa dobrze na żołądek, przewód pokarmowy, łagodzi wzdęcia, podrażnienie trzustki, dolegliwości występujące przy miesiączkowaniu. Zawiera ona olejki lotne, garbniki, gorycze, kwasy organiczne, itp.
Gorzko - aromatyczne zioła, do których zalicza się miętę,wywierają na przewód pokarmowy działanie spotęgowane.Goryczki zaczynają działać poprzez nerwy smakowe jamy ustnej, aromaty zaś ( olejki lotne) dostawszy się do żołądka podrażniają intoreceptory i tym samym dodatkowo, wtórnie nasilają wydzielanie soków trawiennych.Działanie ich na gruczoły trawienne jest dłuższe,odmienne i często silniejsze niż goryczek.
Miętę pieprzową można uprawiać na glebach próchnicznych,wilgotnych.Jest rośliną wieloletnią. Rozmnaża się ją wegetatywnie - wiosną lub jesienią przez podział silniejszych roślin lub z podziemnych rozłogów. Zbiór liści przeprowadza się dwa razy w roku. Miętę pieprzową można również uprawiać w ogródkach przydomowych lub skrzynkach balkonowych.
PRZEPISY WARTE WYPRÓBOWANIA:
MASA DO NADZIEWANIA DROBIU
1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczka mięty pieprzowej, 2 ząbki roztartego czosnku, 1 pęczek pokrojonej cebuli dymki, 3 pokrojone liście selera, 1 płaska łyżeczka kminku,czerwona papryka, sól do smaku.
NAPAR MIĘTOWY przeciw dolegliwościom żołądka, jelit
i trzustki - dwie łyżeczki mieszanki ziołowej, w której skład wchodzi (po 50 g ) mięta pieprzowa, ziele tysiącznika, mięta kędzierzawa, korzeń mniszka lekarskiego oraz łopianu. Zalewamy 500 ml wody
i doprowadzamy do wrzenia. Po 5-10 minutach przecedzamy
i pijemy po 1 filiżance rano i wieczorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz