Delektowanie kojarzy mi się z
powolnym piciem kawy. Lubię sam proces zaparzania kawy: wybór
odpowiedniej filiżanki, wsypywanie kawy, zaparzanie, upajanie się
zapachem, zadowolenie ze smaku.
Delektować można się wszystkim.
Jest cichy, majowy poranek. Jestem na
wakacjach w otoczeniu wspaniałej przyrody, majestatycznych gór nad
zatoką Morza Północnego. Przygotowuję śniadanie: kroję jabłka,
truskawki i morele. Dodaję jagody i jogurt naturalny. Do tego
jeszcze garść płatków. Smakuje dobrze. Wspólnie z rodziną jemy
śniadanie w ogrodzie, ciesząc się zapachem wiosny, słońcem, widokami.
Śniadanie smakuje jeszcze lepiej w takim otoczeniu. Jestem wdzięczna
za to, że mogę być w tym miejscu. Za smaczne owoce, które mogę zjeść na śniadanie. Jestem
wdzięczna za rodzinę i za to, że mogę z nią wspólnie przeżywać
miłe chwile.
Proces delektowania się smakiem,
zapachem czy widokiem uruchamia wiele pozytywnych emocji.
Delektowanie się jest o docenieniu tego, co dobre. To
aktywne radowanie się. W psychologii pozytywnej delektowanie się
jest umiejętnością docenienia i wzmocnienia pozytywnych doświadczeń
w życiu. Jest to CAŁKOWICIE pozytywne doświadczenie – intensywne
cieszenie się życiem.
A oto lista rzeczy, którymi możesz się delektować:
- piękno przyrody -krajobraz, pory roku, zachody słońca, tęcze;
- czas spędzony z ukochanymi osobami; ciepło i wsparcie od przyjaciół, niewinność małych dzieci, mądrość starszych, umiejętności kolegów, koleżanek, uprzejmość obcych ludzi;
- świetna książka, film, gra, podnoszący na duchu koncert, inspirujące dzieło sztuki;
- proste przyjemności takie jak przytulenie, śmiech, świeża pościel, przyjemna, ciepła kąpiel;
- osobiste doświadczenia, świętowanie, specjalne okazje takie jak urodziny, zakończenie studiów, wesela, rocznice.
Możesz delektować się wszystkim.
Delektowanie wzmacnia Twoją świadomość pozytywnych czy
sprawiających przyjemność sytuacji. Pomaga przezwyciężyć
negatywne uprzedzenia. Nasze mózgi są tak skonstruowane, że
najpierw zwracamy uwagę na to, co złego się dzieje w naszym
otoczeniu, zanim zauważymy pozytywy. Widzimy negatywne przed
pozytywnym. To dlatego, otrzymując informację zwrotną, najpierw
możesz usłyszeć uwagi krytyczne a później dopiero pochwały.
Smakowanie życia, delektowanie się
nim to potężne narzędzie w przezwyciężaniu negatywizmu.
Delektowanie się to proces.
Pomyśl o nim jak o podróżowaniu a
nie celu podróży. Im bardziej dbasz o dobrą jakość podróży,
tym więcej wyzwolisz pozytywnych emocji. Proces ten wymaga Twojej
uważności. Wymaga obecności 4 kluczowych elementów:
- zwolnienia tempa
- pełnego zaangażowania
- użycia wszystkich zmysłów
- refleksji na temat źródła radości
Pierwszy element jest NAJWAŻNIEJSZY. Zdrowie
i szczęście poprawiają się kiedy zwalniamy tempo życia. Nie jest to łatwe w dzisiejszych,
zwariowanych czasach. Warto jednak zwolnić, by odkryć smak życia.
Wg Akhtar, m. -Positive psychology for
overcoming depression
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz