NAKARM MÓZG - BĄDŹ SZCZĘŚLIWY
To
co jesz, ma ogromny wpływ na Twoje samopoczucie. Przypominasz sobie
sytuację, kiedy zjadasz kilka kawałków czekolady i z miejsca
jesteś szczęśliwy? Niestety, ten stan trwa bardzo krótko. Wiesz
dlaczego? Czekolada, cukierki zawierają cukry proste -po zjedzeniu
np cukierka czy ciastka poziom cukru w naszym organizmie radykalnie
wzrasta,wydziela się insulina, po czym poziom cukru gwałtownie
opada, powodując drastyczne spadki nastroju. Unikaj więc "białych produktów" - z zawartością białej mąki i
cukru. Dodatkowo: kiedy spożywasz cukry proste, stymulujesz
wytwarzanie kortyzolu do krwi – hormonu stresu.
Dieta
oddziałuje na strukturę chemiczną mózgu. Kiedy masz niski poziom
neuroprzekaźnika jakim jest serotonina, narażony jesteś na
depresję. Zdrowa dieta pomoże Ci odzyskać witalność. Nic nowego
- owoce i warzywa, które powinniśmy jeść co najmniej 5 razy
dziennie; chude białko i złożone węglowodany. Do tego
przyjmowanie suplementów i witamin. Możesz skonsultować się z
dietetykiem, który pomoże Ci dobrać dietę do Twoich
indywidualnych potrzeb.
Oto kilka podpowiedzi jak możesz poprawić swój dobrostan fizyczny i emocjonalny.
Oto kilka podpowiedzi jak możesz poprawić swój dobrostan fizyczny i emocjonalny.
- Witamina B complex – podstawowa witamina w zachowaniu zdrowia emocjonalnego i mentalnego. Przeciwdziała depresji. Niestety, organizm jej nie gromadzi, więc musisz się upewnić, że jest obecna w Twojej diecie codziennie. W witaminę B bogate jest mięso, produkty mleczne, jajka, drób, ryby.( absolutnie nie namawiam tu do jedzenia mięsa - wybór należy do Ciebie).
- Kwas foliowy – obecny w warzywach liściastych tj szpinak i brokuły.
- Witamina C – poprawia nastrój, dodaje energii. Zawarta jest w owocach cytrusowych, cebuli, czosnku.
- Serotonina – neuroprzekaźnik – substancja, dzięki której czujemy się dobrze. Aby wytworzyć serotoninę, ciało potrzebuje aminokwasu – tryptofanu. Tryptofan znajduje się w większości produktów białkowych – w drobiu, rybach, jajkach, fasolce, orzechach, nasionach, płatkach, jogurcie, serku wiejskim, groszku, bananach, czekoladzie ciemnej (70%).
- Węglowodany złożone – działają uspokajająco. Dostarczają energii, która napędza ciało i pomaga w produkcji serotoniny.Kiedy jesz produkty bogate w węglowodany złożone, Twój mózg doświadcza efektu wyciszenia. Jesteś zestresowany? Posiłek z ziemniakami lub makaronem uspokoi Cię. Wybieraj produkty bogate w węglowodany złożone: brązowy ryż, makaron, pieczywo. Węglowodany złożone wydzielają energię powoli i przez dłuższy okres czasu.
- Woda – mózg składa się w 85 % z wody. Optymalne funkcjonowanie mózgu zależy od tego, czy jesteśmy odpowiednio nawodnieni – sygnały w mózgu tylko w takich warunkach się przemieszczają. Woda dostarcza energii mózgowi. Komórki mózgu potrzebują więcej energii niż większość komórek w ciele.
Witamina
B12, D, kwas foliowy.... Są produkty bogate w te substancje.
Wiesz może jakie? Jajka!!!!! To jajka zawierają witaminy A, D i E i
witaminę B12, ryboflawinę i kwas foliowy. Oprócz tego znajdziesz w
nich minerały takie jak jod, żelazo, wapń, cynk i selen.
Pewnie
słyszałeś/ słyszałaś, że jajka są niezdrowe, bo zawierają
cholesterol. Tak, zawierają cholesterol – NIE JEST TO JEDNAK
NIEZDROWY TYP CHOLESTEROLU. Nie powinieneś/powinnaś się tym martwić
(wg eksperta dietetyki - Jennie Nyenvik).
Badania
pokazują, że tylko 2 jajka dziennie mogą pomóc chronić się
przed infekcjami, wirusami i ogólnie – chorobami. Jajko zawiera 22%
rekomendowanej dziennej dawki selenu, który
to selen znany jest ze swoich właściwości wzmacniających system
odpornościowy .
Czy
słyszałeś o aminokwasie – cholina? Oddziałuje ona na sygnały
nerwowe, które pomagają zapamiętać szczegółowe informacje
DZIEŃ PO DNIU. Takie informacje, które jeśli ich nie
pamiętamy, potrafią nas wyprowadzić z równowagi – na przykład
gdzie zostawiliśmy klucze lub portfel.
Witamina
D trudno wytwarza się w naszym organizmie zimą. Spożycie jajek może
znacznie pomóc w podniesieniu jej poziomu . Witamina D odgrywa
również wielką rolę w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej jak
też jest czynnikiem
pomocniczym w leczeniu depresji. Od
czwartej dekady życia nasze zapotrzebowanie na witaminę D się
podwaja a dla osób po 60 roku życia zaleca się 10 mg wit.D
dziennie. Jedno żółtko zawiera średnio 0.7 mg. Kanadyjscy badacze
zaobserwowali związek między dietą z zawartością jaj a
zmniejszeniem ryzyka zachorowania na choroby krążenia i niektórych
typów raka. Gdzie tkwi sekret?
Jajka zawierają dwa antyutleniacze: tryptofan i tyrozynę. O działaniu antyutleniaczy TUTAJ PRZECZYTASZ
Znamy
powiedzenie – "Szczęście jest w Twoich rękach" czy
"Jesteś kowalem własnego losu". Ja twierdzę, że
szczęście jest w Twoim mózgu, o ile pomożesz temu szczęściu, dokonując właściwych wyborów dietetycznych.
wg Positive psychology for overcoming depression - Miriam Akhtar
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz