piątek, 16 marca 2018

Nakarm mózg - bądź szczęśliwy

NAKARM MÓZG - BĄDŹ SZCZĘŚLIWY


To co jesz, ma ogromny wpływ na Twoje samopoczucie. Przypominasz sobie sytuację, kiedy zjadasz kilka kawałków czekolady i z miejsca jesteś szczęśliwy? Niestety, ten stan trwa bardzo krótko. Wiesz dlaczego? Czekolada, cukierki zawierają cukry proste -po zjedzeniu np cukierka czy ciastka poziom cukru w naszym organizmie radykalnie wzrasta,wydziela się insulina, po czym poziom cukru gwałtownie opada, powodując drastyczne spadki nastroju. Unikaj więc   "białych produktów" - z zawartością białej mąki i cukru. Dodatkowo: kiedy spożywasz cukry proste, stymulujesz wytwarzanie kortyzolu do krwi – hormonu stresu.
Dieta oddziałuje na strukturę chemiczną mózgu. Kiedy masz niski poziom neuroprzekaźnika jakim jest serotonina, narażony jesteś na depresję. Zdrowa dieta pomoże Ci odzyskać witalność. Nic nowego - owoce i warzywa, które powinniśmy jeść co najmniej 5 razy dziennie; chude białko i złożone węglowodany. Do tego przyjmowanie suplementów i witamin. Możesz skonsultować się z dietetykiem, który pomoże Ci dobrać dietę do Twoich indywidualnych potrzeb.
Oto kilka podpowiedzi jak możesz poprawić swój dobrostan fizyczny i emocjonalny.
  • Witamina B complex – podstawowa witamina w zachowaniu zdrowia emocjonalnego i mentalnego. Przeciwdziała depresji. Niestety, organizm jej nie gromadzi, więc musisz się upewnić, że jest obecna w Twojej diecie codziennie. W witaminę B bogate jest mięso, produkty mleczne, jajka, drób, ryby.( absolutnie nie namawiam tu do jedzenia mięsa - wybór należy do Ciebie).
  • Kwas foliowy – obecny w warzywach liściastych tj szpinak i brokuły.
  • Witamina C – poprawia nastrój, dodaje energii. Zawarta jest w owocach cytrusowych, cebuli, czosnku.
  • Serotonina – neuroprzekaźnik – substancja, dzięki której czujemy się dobrze. Aby wytworzyć serotoninę, ciało potrzebuje aminokwasu – tryptofanu. Tryptofan znajduje się w większości produktów białkowych – w drobiu, rybach, jajkach, fasolce, orzechach, nasionach, płatkach, jogurcie, serku wiejskim, groszku, bananach, czekoladzie ciemnej (70%).
  • Węglowodany złożone – działają uspokajająco. Dostarczają energii, która napędza ciało i pomaga w produkcji serotoniny.Kiedy jesz produkty bogate w węglowodany złożone, Twój mózg doświadcza efektu wyciszenia. Jesteś zestresowany? Posiłek z ziemniakami lub makaronem uspokoi Cię. Wybieraj produkty bogate w węglowodany złożone: brązowy ryż, makaron, pieczywo. Węglowodany złożone wydzielają energię powoli i przez dłuższy okres czasu.
  • Woda – mózg składa się w 85 % z wody. Optymalne funkcjonowanie mózgu zależy od tego, czy jesteśmy odpowiednio nawodnieni – sygnały w mózgu tylko w takich warunkach się przemieszczają. Woda dostarcza energii mózgowi. Komórki mózgu potrzebują więcej energii niż większość komórek w ciele.
Witamina B12, D, kwas foliowy.... Są produkty bogate w te substancje. Wiesz może jakie? Jajka!!!!! To jajka zawierają witaminy A, D i E i witaminę B12, ryboflawinę i kwas foliowy. Oprócz tego znajdziesz w nich minerały takie jak jod, żelazo, wapń, cynk i selen.
Pewnie słyszałeś/ słyszałaś, że jajka są niezdrowe, bo zawierają cholesterol. Tak, zawierają cholesterol – NIE JEST TO JEDNAK NIEZDROWY TYP CHOLESTEROLU. Nie powinieneś/powinnaś się tym martwić (wg eksperta dietetyki - Jennie Nyenvik).

Badania pokazują, że tylko 2 jajka dziennie mogą pomóc chronić się przed infekcjami, wirusami i ogólnie – chorobami. Jajko zawiera 22% rekomendowanej dziennej dawki selenu, który to selen znany jest ze swoich właściwości wzmacniających system odpornościowy .

Czy słyszałeś o aminokwasie – cholina? Oddziałuje ona na sygnały nerwowe, które pomagają zapamiętać szczegółowe informacje DZIEŃ PO DNIU. Takie informacje, które jeśli ich nie pamiętamy, potrafią nas wyprowadzić z równowagi – na przykład gdzie zostawiliśmy klucze lub portfel.
Witamina D trudno wytwarza się w naszym organizmie zimą. Spożycie jajek może znacznie pomóc w podniesieniu jej poziomu . Witamina D odgrywa również wielką rolę w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej jak też jest czynnikiem pomocniczym w leczeniu depresji. Od czwartej dekady życia nasze zapotrzebowanie na witaminę D się podwaja a dla osób po 60 roku życia zaleca się 10 mg wit.D dziennie. Jedno żółtko zawiera średnio 0.7 mg. Kanadyjscy badacze zaobserwowali związek między dietą z zawartością jaj a zmniejszeniem ryzyka zachorowania na choroby krążenia i niektórych typów raka. Gdzie tkwi sekret? Jajka zawierają dwa antyutleniacze: tryptofan i tyrozynę. O działaniu antyutleniaczy TUTAJ PRZECZYTASZ
Znamy powiedzenie – "Szczęście jest w Twoich rękach" czy "Jesteś kowalem własnego losu". Ja twierdzę, że szczęście jest w Twoim mózgu, o ile pomożesz temu szczęściu, dokonując właściwych wyborów dietetycznych.

wg Positive psychology for overcoming depression - Miriam Akhtar

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz